Inleiding


Door Dr. Robert K. Hall


Als ik me voorstel dat ik met iemand praat die voor het eerst dit boek openslaat, dan denk ik dat ik die persoon ongeveer het volgende zou vertellen: "Je staat op het punt een authentiek en ongelooflijk helder verslag te lezen van hoe het is om in deze wereld te leven als een ontwaakt persoon en tegelijkertijd te functioneren als een persoonlijkheid met alle gewoonten en eigenaardigheden van een individueel zelf.”

Roberts manier om zijn inzicht in het menselijk bestaan te beschrijven vanuit het oogpunt van een ontwaakt persoon is een openbaring. Zijn boek geeft een frisse kijk op vragen die opkomen bij iedereen die diep nadenkt over deze zaken, vragen over vrije wil, zelfbeschikking, lotsbestemming, keuze, en over wie we eigenlijk zijn.

Ik geloof dat dit een 'doorbraakboek' is. Roberts schrijfstijl wanneer hij het heeft over ongrijpbare en ingewikkelde onderwerpen als gewaarzijn en bewustzijn is eerlijk, bondig en nauwkeurig. Zijn vermogen om zijn ervaringen van een leven in een realiteit die heel verschillend is van conventionele manieren van denken te beschrijven, is briljant ongebruikelijk. De introductie tot het werk van Robert Saltzman, doet me denken aan het gevoel van ontdekking, vreugde en opwinding dat ik me herinner bij het lezen van Alan Watts' The Wisdom of Insecurity, Krishnamurti's Freedom from the Known en Chögyam Trungpa's Cutting Through Spiritual Materialism.

Zijn klaarheid van geest schijnt helder door in elke zin van dit boek. Zijn vaardigheid om de meest ingewikkelde vertakkingen en subtiliteiten van ontwaakt bewustzijn duidelijk te maken, is zo vrij van het conventionele, verwarde denken, zo vrij van clichés, zo vrij van de smet van religieuze dogma's en de conventionele manieren om over zulke ingewikkelde zaken te spreken, dat dit boek er voor mij uitspringt als een verfrissende en verlichte uiteenzetting van ontwaakt bewustzijn: een ontwaakt begrip van wat het is om mens te zijn.