About

| Ton Haarmans

Over WOW

opus Iemand vroeg me onlangs: "wat is eigenlijk het doel van deze website?" Goeie vraag. Ik moest er eventjes over nadenken ...

OK, ik vind het gewoon leuk om te schrijven over wat ik denk en op die manier mijn eigen proces te volgen. Dus wat ik hier schrijf, is feitelijk in de eerste plaats voor mezelf bedoeld. Daarom is deze website, Wide Open Windows, honderd keer of meer veranderd sinds de conceptie in 1997 (toen als wideopenwin.com), omdat de inhoud van de site het proces volgt van mijn 'filosofische' en professionele ontwikkeling. Door het op internet te zetten, kan ik vernemen hoe andere mensen reageren op wat ik schrijf ...

Ik speel ook graag met de technologieën van het maken en ontwerpen van websites. Ik ben webdesigner sinds 1997, nu met pensioen, maar ik ben nog steeds erg geïnteresseerd in alle aspecten van het ontwerpen en maken van sites. En dus speel ik wat rond met deze website en de twee andere sites waarvoor ik verantwoordelijk ben: de Sierra Mariola Gazet en de site van de plaats waar ik woon samen met mijn partner en 2 honden, Villa Luz in Valencia, Spanje.

Nerd stuff

Nerd stuff Om deze site te maken maak ik gebruik van een aantal programma's die misschien niet direct voor de hand liggen. Het overgrote merendeel van sites wordt tegenwoordig gemaakt met het Content Management System (CMS) Wordpress. En beeldbewerking wordt veelal gedaan met Adobe Photoshop. Hier zitten diverse nadelen aan:

Wordpress, en soortgelijke CMS'en als Drupal en Joomla maken gebruik van een database om de inhoud van de pagina's, het menu-systeem, de toegang tot de site en andere onderdelen in op te slaan. En zo'n database is kwetsbaar. Velen die een tijd met dergelijke sytemen hebben gewerkt hebben al eens te maken gehad met hacking. Soms merk je daar vrij weinig van. Misschien dat de site ietsje trager geworden is, maar in feite is de site nu bijvoorbeeld een onderdeel van een online apotheek geworden (persoonlijk meegemaakt!). Enorm gedoe om daar weer vanaf te komen! Daar komen nog bij de talloze plugins die door derden worden gemaakt en die lang niet altijd veilig genoeg zijn.

Photoshop heeft als nadeel dat het gewoon heel erg duur is en met een abonnement-systeem werkt. Verder is het programma traag, niet erg intuitief en het bevat zeer veel commando's die maar door zeer weinig mensen gebruikt worden.

GravDeze website wordt gemaakt met het gratis, open source 'flat file' CMS Grav waarmee je zonder database toch een dynamische site kan bouwen. Dit betekent dat alle bestanden eenvoudigweg geüpload en gemakkelijk vervangen kunnen worden in geval van nood. Je kunt in de admin-omgeving van het systeem online je pagina's aanmaken en alles instellen, maar ik werk liever offline en direct in code. Wat die code zelf betreft kan in plaats van het wat onhandige HTML ook het veel simpelere Markdown gebruikt worden, zelfs doorelkaar. De pagina's zet ik dan online via het FTP-programma FileZilla. Voor het werken met code gebruik ik Sublime Text 3. En om de pagina's offline te beoordelen gebruik ik de MAMP webserver. Als offline alles er in diverse browsers en apparaten OK uitziet gaat de pagina online...

Affinity PhotoEn dan de beeldbewerking. Geen Photoshop dus, maar Affinity Photo, dat je voor 55 euro, of vaak zelfs minder, kunt aanschaffen. Geen abonnement en de updates zijn gratis. Je betaalt pas weer bij upgrading naar een nieuwe versie. Het programma laadt en werkt bliksemsnel en is zeer intuitief opgebouwd. Tegelijkertijd bevat het praktisch alle functionaliteit van Photoshop (en met dezelfde shortcuts), maar zonder de bloatware van Adobe!