Joan Tollifson


Joan

Ik heb Joan leren kennen op Facebook en in haar boeken als een bijzonder eerlijke vrouw, die zowel over haar blije en open momenten schrijft als over haar meer donkere en verdrietige kantjes. Zij lijkt inclusiever en minder kritisch te zijn met betrekking tot de huidige 'spirituele' cultuur dan Robert en Shiv, maar weet toch heel goed het kaf van het koren te scheiden. Joan op Facebook:

"In het boeddhisme zeggen ze: "Als je de Boeddha op de weg tegenkomt (dus buiten jezelf), dood hem dan." Of zoals mijn vriend Robert Saltzman het graag zegt: "Vind je eigen geest." We nemen zo gemakkelijk aan dat anderen meer moeten weten, of wijzer, wakkerder, meer ontwikkeld, of wat dan ook moeten zijn dan wij. We zijn diep geconditioneerd om "daarbuiten" te kijken (naar deskundigen, autoriteiten, goeroes, geschriften, enzovoort.) voor antwoorden, en om diegenen te vertrouwen waarvan we denken dat ze iets hebben wat wij niet hebben (of anders tegen hen in opstand te komen, wat gewoon het spiegelbeeld is van hetzelfde verschijnsel).

Natuurlijk is er plaats voor nederigheid, voor het erkennen van wat we niet weten, voor het toelaten dat anderen ons helpen, en voor het leren van anderen. Ik pleit niet voor een vals egalitarisme of zeggen dat we alle deskundigen, leraren en leringen uit het raam moeten gooien en het wiel opnieuw moeten uitvinden. Maar op een bepaald punt is dat precies wat we moeten doen - we moeten alleen staan en trouw zijn aan onze eigen geest, onze eigen visie, onze eigen verkenningen en ontdekkingen. Want uiteindelijk kan niemand anders dit voor ons doen, en ieder van ons heeft een uniek pad en een unieke visie. Niemand anders weet wat we nodig hebben. En niemand heeft het enige ware antwoord, de enige juiste weg.

Dit is een van de moeilijkste dingen voor mij geweest om volledig te doorgronden, het vinden en vertrouwen op mijn eigen geest. En soms gebeurt het niet dat ik alleen sta en de onverbloemde naakte werkelijkheid van dit moment ben, precies zoals het is. De zoektocht naar een soort definitieve verklaring, een veiligheid of zekerheid, een gezaghebbende waarheid is diep verslavend.

Boeken:

  • Joan Tollifson, Death. The end of self-improvement
  • Joan Tollifson, Nothing to Grasp
  • Joan Tollifson, Painting the sidewalk with water
  • zie ook hier voor meer boeken

Links: Joan Tollifson