De weg kwijt


Calvin

"Alle wegen leiden weg van de waarheid" 1)

 

"Zou je bereid zijn om, al is het maar voor even, alle leraren en leringen, alle geboden en praktijken op te geven, om eenvoudigweg tegemoet te komen aan wat zich op elk moment aandient, zonder leiding of referentiepunten die je vertellen wat waar is, of hoe je moet leven? Hoe zou het zijn om niet langer geïdentificeerd te worden met een conceptueel kader of spirituele filosofie - niet die van jou, niet die van Boeddha, niet die van Jezus, van niemand? Hoe zou het voelen om te leven zonder kaarten, zonder mentale conclusies, zonder eindbestemmingen, om niet langer te verwijzen naar welke gedachte dan ook in je geest over hoe het leven zou moeten zijn?" 2)

Het leven heeft geen betekenis en geen doel dat buiten dit leven zelf ligt, toch niet een die we uit eigen ervaring kunnen weten. We kunnen niet even buiten dit leven stappen om eens te zien wat nu de bedoeling is. Dat wil ook zeggen dat er geen weg kan zijn naar zo'n vermeend uiteindelijk doel. De waarheid en werkelijkheid van dit leven is precies en enkel DIT moment, het moment dat ik deze woorden typ en het moment dat jij ze leest. Meer is er niet.

'Spirituele' methoden en praktijken als meditatie, chanting, 'mindfulness' en wat heb je nog meer, hebben ook oorspronkelijk niet de bedoeling om 'ergens' te geraken, maar juist om dit moment werkelijk aanwezig te zijn.

Meer! 'Persoonlijke groei' lijkt mij dan ook een onzinnige en ongelukkig makende bezigheid. Het idee van (nog) meer en (nog) beter en anders te zijn, ergens in de toekomst wordt er al van jongs af aan ingepompt. Het dient uiteraard de soort economie die we gecreëerd hebben; het kan ook dienen om een vaardigheid onder de knie te krijgen - maar deze instelling kan ons ook afleiden van het ervaren en waarderen van het enige dat we werkelijk beleven: dit moment.

Het regent nu iets minder hard dan daarnet en de spreeuwen komen terug om te ruziën in de bomen om ons heen...
Ik heb alweer honger.

1) Shiv Sengupta op Facebook
2) John Astin, 'This Is Always Enough'